Varázsoljunk! A Jómód Étele és Itala Márton Napjára

2015.10.31 11:06
Apropó : Márton napja 2015.11.11
 
Márton napjához számos népi hagyomány kötődik, de most részletesebben csak az étellel és az itallal fogok foglalkozni, mert talán ez az a téma, mely szinte mindenkit érdekel, hiszen mindenki szokott enni és inni.
Éppen ezért az ünnepekkor, amikor jeles napok vannak, az alkalomhoz illő ételeket szokták fogyasztani, hiszen többek között ezekkel az eszközökkel varázsoljuk meg az elkövetkezendő időszakot. Minden apró mozzanatnak van jelentősége, mely olykor eléggé gyakorlatias pl. jelen esetben ilyenkorra "érett meg" az újbor kóstolása, és vannak inkább elvont jelentőséggel bíró mozzanatok, mint pl. a lúd fogyasztása, ami abból a legendából ered, hogy Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. (A ludak azóta is bánják könnyelmű cselekedetüket)
Ilyenkor nem kell szégyellni, ha jól belakmározunk, hiszen azt tartja a népi regula, hogy :
Márton-napon országszerte lakomákat kell rendezni, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba.  „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”
 
Én három recepttel és némi ráhangolódással készültem erre a jeles napra, amit meg is osztok önökkel:
Sült Libacombok Párolt Káposztával, és Rozmaringos Sült Burgonyával
Újbor Tehetős módra
Vegetáriánus Libasült
 
 
Ráhangolódás
 
Már a hozzávalók beszerzésénél gondoljunk arra, hogy mit is akarunk elérni az elkészített étellel, itallal. Gondoljunk arra, hogy jólétet, bőséget, egészséget és erőt varázsolunk ezáltal magunk, és szeretteink számára. 
Ételünk és italunk készítése közben gyújthatunk egy gyertyát, betehetjük kedvenc dalainkat,meditációinkat melyek a jólétről és egészségről szólnak, és számunkra kellemes, jó dolgokat jelképeznek. 
Megköszönhetjuk az állatnak, növénynek, bornak, hogy vállalta azt, hogy az ételünkké és italunkká váljon, és biztosíthatjuk afelől, hogy ezért hálásak vagyunk neki,és tisztelettel viszonyulunk hozzá. Akár egy kis részt el is különíthetünk, és visszaadhatjuk a természetnek.
Lehet ráolvasni az ételre-italra , miközben kenegetjük, kevergetjük, gyúrjuk, ránézünk. Kinek-kinek a hite és meggyőződése szerint. Pl. Kérlek , Szűz Mária, Szent Márton (és itt lehet angyalokat, univerzumot, akármit kérni) , áldd meg a libát (satöbbit) , hogy egész évben  . . . .  (gazdag, tehetős, egészséges) legyek én és  . . .  . (családom, férjem, kutyám, macskám) . Így legyen. Amen. 
 
 
Receptek
 
Sült Libacombok Párolt Káposztával, és Rozmaringos Sült Burgonyával
 
Libacombhoz :
4 db libacomb
libazsír(ha nem túl zsíros a beszerzett libacomb)
2 fej vöröshagyma feldarabolva
5-6 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
őrölt feketebors
morzsolt majoránna
 
A káposztához:
1 kg lilakáposzta
1 fej vöröshagyma
kb. 3-4 evőkanál olvasztott libazsír vagy olaj
kb. 1 bő evőkanál cukor (Személy szerint nem szoktam beletenni, és cukorbetegeknek sem ajánlom)
kb. 2 evőkanál 10 %-os ecet
kb. 1 teáskanál egész kömény
őrölt bors
 
A burgonyához:
1 kg krumpli hámozva, darabolva
őrölt bors
 
Liba Elkészítése:
A combokat megmossuk, majd sóval bedörzsöljük. Majoránnával és borssal ízlés szernt megintjük, ezután 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük.
A főzésnél olyan edényt praktikus használni, amely a tűzhely felső részén a pároláshoz, és a sütőben való sütéshez is alkalmas. (Máskülönben ki kell szedni egyik edényből a másikba a combokat és a szaftot)
A combok széleiről levágott felesleges zsiradékot kisütjük,(vagy a külön vett libazsírban) benne a combokat pár perc alatt körben megkapatjuk. Közé kell tenni a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, aláönteni a bort, és lassan, fedő alatt, saját levében, bőrével felfelé párolni, kis lángon kb. 1,5-2 órát, ameddig a hús megpuhul és a leve nagyja is elfő, majd 220 fokos előmelegített sütőbe tolni, és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt piros ropogósra sütni. A sütés közben saját levével többször meg kell locsolni.
 
Káposzta elkészítése:
A párolt káposztához, a káposztát elfelezzük, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Én reszelőt szoktam használni ehhez, vagy darálót. Lesózzuk, összekeverjük,és kb. 20 percig pihentetjük.(Lehet az több is, de nem kötelező)  
Közben a cukrot a zsiradékban karamellizáljuk, a hagymát megdinszteljük benne és a köményt is megfuttatjuk rajta. (Cukorbetegek, cukormentes diétán élők nyugodtan hagyják ki a cukrot) 
Beleforgatjuk a káposztát, meglocsoljuk ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon saját gőzében kb. 25-30 perc alattt megpároljuk. Párolás közben többször villával átforgatjuk. A párolás végére a káposzta aljánlehetőleg minél kevesebb folyadéknak kellene maradnia, cél az, hogy ne maradjon folyadék, és enyhén pikáns ízű legyen ízlés szerint.
 
Krumpli elkészítése:
A darabolt krumplit sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük.(A főzésnél még nem cél, hogy teljesen megfőjön a krumpli) Sütőedényben libazsírral, borssal, rozmaringgal összeforgatjuk, 230 fokos forró sütőben, néha átkevergetve ropogósra megsütjük.
 
Tálalásnál a sült libacomb mellé a párolt káposztát és a pirított burgonyát kínáljuk.
 
 
 
Újbor, Tehetős Módra (Legalább 1 hét az elkészítése)
 
A bort, ki-ki tehetsége és igénye szerint, onnan szerzi be, ahhonnan tudja. Van, aki saját maga, van, kinek szomszédja készít bort, így nem kell messzire mennie a beszerzés során. Akiknek nincs ilyen lehetőségük, azoknak maradnak az újbor fesztiválok, Tesco és társai. 
Ajánlom a borok közül a kékoportói fajtát, mivel a közízlés szerint ez a legjobbnak kikiáltott újbor fajta. A borba helyezett fűszereknek, gyógynövényeknek jelentőségük van, a jómódot és az egészséget hivatottak bevonzani az ital elfogyasztói életébe. 
Vannak, akik szentségtörésnek tartják, ha a bort vagy egyéb nemes nedűt összekevergetjük, beáztatjuk stb. .  valami egyéb hozzávalókkal. Azoknak azt ajánlom, hogy ne kövessék az én receptemet, hanem járjanak el saját hitük szerint.
 
Hozzávalók:
Üvegből készült, zárható tároló edény, mely legyen 2 literes körülbelül. (5 l-es befőttesüveg megfelelő)
1 liter bor
60 db szegfűszeg (kb 5 gramm, fél zacskó)
3 db borostyán levél
1 db babér levél
8 db szegfűbors
Fél rúd fahéj
Icipici ánizs
 
3 dkg gyömbér (lereszelve)
Egy csipet rozmaring
negyed citrom leve (facsarva)
fél narancs leve (facsarva)
Száraz borhoz 3 dl méz, Félédeshez 1,5 dl méz, Édeshez vagy nem kell méz, vagy elég fél deci méz. (A méz fajtájában és az adagolásban itt is érvényesül az ízlés szerint elve)
 
1 szép, egészséges, illatozó alma
 
 
Elkészítés:
A bort beleöntjük a befőttes üvegbe, amit előtte alaposan kitisztítottunk. Hozzáadjuk a fahéjt, szegfűszeget, borostyán levelet, babér levelet, szegfű borsot, rozmaringot,ánizst. A befőttesüveget lefedjük műanyag, frissen tartó fóliával, rácsavarjuk a fedelét, és legalább egy hétre állni hagyjuk, hűvös helyen. (10 C alatt) A többi hozzávaló csak később kell.
Fogyasztás előtt 1 nappal elővesszük az előkészített bort, és hozzáöntjük a mézet, citromlevet, narancslevet, gyömbért. Összekeverjük és visszatesszük az üveg tetejét és állni hagyjuk 1 napig. 
Fogyasztás előtt pár órával leszűrjük a bort, és lehetőleg egy szép, kitöltésre alkalmas kancsóba tesszük. Az almát megmossuk, és vagy egészben belehelyezzük a borba, vagy felvágjuk cikkekre, és szintén belehelyezzük a borba, és az asztalra, vagy jól látható helyre tesszük, hogy fogyasztás előtt gyönyörködhessünk benne. 
 
Vegetáriánus Libasült (Egyszerű Homeopátia szerű rezgésátvevős verzióval is)
 
Egyszerű, linzertésztát készítünk.
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt (vagy valamilyen liszt)
25 dkg vaj (vagy zsír) 
12 dkg porcukor (vagy méz, stevia, stb) 
10 g vaníliás cukor - bourbon 
3 db tojássárgája
1 db citrom héja
fél csomag sütőpor
1 csapott kiskanál só
(Kis joghurt, vagy tejföl)
 
Sütőpapír, kiszúró forma
Ízlés szerint lekvár, kakaókrém (méz+kakaópor)
 
Rezgésterápiához: 
1-2 megmosott lúdtoll vagy pihe, 
4 cl rum,pálinka vagy vodka
 
Elkészítés:
Egy nagy tálban a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót, a tojássárgáját, sütőport belereszeljük a citrom héját és az egész tésztát összedolgozzuk. Egy kis joghurtot vagy tejfölt adhatunk hozzá, ha nem állna össze anélkül.
Miután összeállt a tészta, tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 200 C-ra, és készítsük elő a kiszúró formákat.
Nyújtsuk ki a tésztát és szaggassuk ki a tésztát, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket. Mivel itt libáról szól a fáma, ezért vagy beszerezhetünk liba alakú szaggatót, vagy magunk vágjuk ki a liba alakot a tésztából. Kényelmes embereknek ajánlom, hogy csak írják bele a tésztába, hogy liba, mert az is egyfajta programozás.Aki liba formával dolgozik, annak azt ajánlom, használja a kreativitását, és nyugodtan variálja a mintákat kedve szerint. 
Az előmelegített sütőben a sütikék kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek.
Vegyük ki őket a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd ragasszuk őket össze lekvárral, kakaókrémmel.
 
Rezgésterápia elkészítése:
A lúdtollakat beletesszük az alkoholba, és állni hagyjuk 1 napig, hogy átvegye az alkohol az információt. Felkenés előtt kivesszük a tollakat az alkoholból.
Amikor a kiszaggatott tésztát a sütőtálcára raktuk, éppen hogy vékonyan lekenjük a tésztákat, és így tesszük be a sütőbe. 
Így a liba rezgését el tudjuk fogyasztani, anélkül, hogy megennénk a húsát. 
 
 
Köszöntő
 
 
Egy Népi Jókívánsággal búcsúzom, kiegészítve a bőségvarázsló recepteket:
 
„Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét,
A szokást nem mi kezdtük, s nem mi végezzük,
Állataiknak annyi szaporodása legyen,
Ahány ága-boga van a vesszőnek.”
 
 
 
 
Még Több Márton napról: martonnap.hu/nepszokasok/

—————

Vissza